Kad Sandžaklijka zablista na Pešteri

272
Foto: Tanjug

Ko najbolje zarađuje u dijaspori i ko ima najviše novca vidi se svakog ljeta, kad vrijedni radnici dođu u svoj rodni Sandžak na odmor. A ko će najlepše ponijeti sve bogatstvo iz kuće nego žene

Po starom običaju, novac pretočen u zlato muževi, očevi stavljaju oko vrata ženama i kćerkama.

Jedna od ovakvih “zlatnih parada” održava se svakog drugog avgusta u selu Braćak, na Pešterskoj visoravni, gdje se okupi na hiljade ljudi što iz okolnih sela, ali i iz svih krajeva svijeta.

Zlatna odora

“Živimo u inostranstvu oko 20 godina, tamo radimo i zarađujemo, ali najviše nas raduje da dođemo u našu Sjenicu i provodimo vrijeme sa starim prijateljima i obilazimo upravo ovakve skupove”, kaže Rasim Hadžibulić, koji je na vašar stigao sa suprugom Šefikom, koja blista upravo u zlatnoj odori.

Desetine hiljade eura potrebno izdvojiti za ovaj nakit

Jedan dio zarađenog novca on je uložio i u Šefiku, jer je za zlato oko njenog vrata izdvojeno više destina hiljada eura.

“Prvo se kupi jedan dukat, koji se kasnije uljepšava, nadograđuje i hekla i na kraju dobijemo odoru sa kojom se ponosimo ovdje u selu”, kaže ponosno Rasim.

Bogatstvo oko vrata

Ljepota i vrijednost ovih bošnjačkih žena nesporna je i bez zlata, ali ipak sve izgleda i zvuči drugačije kad im se oko vrata stavi čitavo bogatstvo.

Ne zna se šta je ljepše – žene ili njihov nakit

Edo Aljević iz Novog Pazara ponosan je na prelijepe žene iz svoje porodice, ali i na njihov fascinantan nakit, koji je obezbijeđen njegovim radom.

“Neka ostane tajna koliko je koštalo, ali ima tu samo na mojoj ženi vrijednosti za jedan lijep stan”, kroz osmjeh je rekao Edo.

Ne štedi se ni na muzici

Na Pešterskoj visoravni dobro zarade i muzičari, jer bakšiš je dat kako bi se pozdravile žene iz porodice, tako da što više – to bolje.

Jedno veselje povod je za drugo

Neudate djevojke i neoženjeni momci se upravo na ovakvim vašarima upoznaju i zbližavaju, pa su svadbe sljedeće veselje na kojima se okupljaju